Dagtocht

Avifauna

Waar gaan we heen

Nadat we vertrokken zijn, rijden we de afslag af bij Lisse. Hier gaan we binnendoor langs de Kagerplassen, dit is een stelsel van veenplassen in het noorden van de provincie Zuid-Holland dat als recreatiegebied en als visgrond wordt gebruikt. De plassen liggen tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim, grotendeels in de gemeente Teylingen. De plassen worden omzoomd door een netwerk van kleine rietsloten en vaarten en maken deel uit van het Hollands-Utrechts veenweidegebied. Er liggen veel en relatief grote eilanden in – en tussen – de plassen. Langs de plassen ligt een mooie weg, waar we overheen zullen rijden.

Als we de plas verlaten, rijden we via Alphen aan den Rijn, een plaats in de huidige gemeente Alphen aan den Rijn, is in de loop van een aantal eeuwen gevormd uit diverse eerdere bestaande bestuurseenheden. In 1449 ontving Jacob Coppier van Kalslagen het Hof van Alphen in eigendom van de toenmalige Graaf van Holland. Hij bezat ook de Heerlijkheid Rietveld en was de eerste Ambachtsheer (dat wil zeggen de bestuurder namens de graaf). Na een periode onder Spaanse heerschappij werd in 1625 Hendrik Stevin, zoon van de uitvinder Simon Stevin, ambachtsheer. De ambachtsheerlijkheid Alphen en Rietveld was vervolgens in bezit van Catharina de Wilde, die het kocht voor 58.000 gulden. Toen zij in 1766 was overleden kocht Theodorus de Smeth de heerlijkheid waarna de heerlijkheid tot heden in dat laatste geslacht bleef, later echter alleen titulair. Tijdens de Bataafse republiek, 1795, wordt het ambt van Ambachtsheer afgeschaft. De functie wordt vervangen door die van burgemeester, maire in het Frans. Zo werd in 1815 Leendert Ciggaer, maire van Alphen genoemd in een notariële acte. Vlakbij Alphen aan den Rijn, ligt Avifauna. Vogelpark Avifauna is een dierenpark in Alphen aan den Rijn met de nadruk op vogels. De naam avifauna refereert aan het deel van het dierenrijk (fauna) dat bestaat uit vogels (Aves in het Latijn). Vogelpark Avifauna is het eerste en tevens een van de bekendste vogelparken ter wereld. Het park heeft veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds de hoogste glijtoren van Nederland. Het park was eigendom van het Van der Valk-concern maar is sinds begin 2012 een stichting. Stichting Vogelpark Avifauna zet zich in voor vogel- en natuurbescherming en heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Het ontstaan van Avifauna, want ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, eenmalig zijn “achtertuin” te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten.  De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, werd het eerste vogelpark ter wereld geopend. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de toekan. Toen de heer Van der Valk enkele jaren later het vogelpark overnam besloot hij het toekan logo te behouden. Niet alleen voor het vogelpark maar ook voor de restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk-logo een feit.  Het huidige ‘wegrestaurant’ ofwel het à-la-carte restaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog enkele zeer karakteristieke delen van het park intact zoals de bomenrij bij de entree en de vijver naast het parkrestaurant. De kastanjeboom is reeds gekapt en hier is symbolisch een kunstwerk van gemaakt. Ook worden er meerdere keren per dag roofvogel demonstraties gegeven.

Niet alles zat mee helaas de afgelopen jaren, zo brak er in de nacht van 23 december 2005 een brand uit. Circa 21 vogels kwamen om. De stallen en een aangrenzend woonhuis werden volledig verwoest door het vuur. Wat wel weer heel leuk is, is dat er in 2008 een nieuwe tribune bij de roofvogel demonstraties gebouwd, een gedeelte van de speeltuin vernieuwd en is het Cubagebied geopend. Dit wordt inmiddels bewoond door de grootste groep Cubaanse flamingo’s van Europa.

Dagtochten van Pajos reizen

Programma

We beginnen met een rondje langs de Kagerplassen, om door te rijden naar Alphen a/d Rijn. Hier is Avifauna, waar we zullen parkeren. We bezoeken het park tot 17 uur, waarna we weer terugrijden naar uw opstappunt.

Vertrekt

9 mei
13 juni
10 oktober
14 november

Inclusief

Vervoer per luxe Comfort Class bus met airco en toilet
- Begeleiding chauffeur
- Koffie op de heenreis
- Alle genoemde excursies
- Diverse entrees en boottochten zoals omschreven

Opstappunten

Bus 1
Zuid-Holland

Hellevoetsluis

Spijkenisse

Hoogvliet

Rotterdam Zuidplein

Ridderkerk 

Dordrecht

Bus 2
Noord-Brabant

Breda

Oosterhout

Waalwijk

Den Bosch

Veghel

Eindhoven 

Leende / Valkenswaard

Bus 3
Limburg

Kerkrade

Heerlen

Maastricht

Echt

Weert

Bus 4
Limburg

Urmond

Roermond

Venlo

Boekt u nu uw mooie dagtocht

Copyright 2019 by Pajos reizen Weert.  Wij verhuren bussen in Limburg, Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland. Klikt u op de knop voor meer informatie Wij zijn er voor al uw verzorgde busreizen door heel Europa, en voor al uw mooie dagtochten met de bus naar steden, pretparken, gebieden en diverse landen. Altijd uitgevoerd met onze reisleiding, lokale gidsen en inclusief entrees.