Dagtocht

Giethoorn

Waar gaan we heen

We nemen vandaag de hoofdweg naar Zwolle. Maar we nemen de afslag naar Giethoorn.  Via een mooie toeristische route, rijden we naar ons restaurant voor een lekker kopje koffie. Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel. Giethoorn was tot 1973 een zelfstandige gemeente. Het ging toen samen met Wanneperveen, Blokzijl en Vollenhove deel uitmaken van de gemeente Brederwiede. Op 1 januari 2001 fuseerden de gemeenten Brederwiede, Steenwijk en IJsselham tot de gemeente Steenwijkerland. Het dorp telt 2630 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Midden buurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). Tegenwoordig worden allerhande motorisch voortbewogen boten hiervoor gebruikt en wordt er nauwelijks nog gepunterd.

Na het heerlijke kopje koffie, ligt de boot al klaar voor ons. Met de schipper, varen we een rondvaart door Giethoorn. Hier zullen we de vele oude grachtjes en meren zien, in en om Giethoorn. Bij terugkomst staat de koffietafel al klaar voor ons.  Na de koffietafel kunt u Giethoorn nog per voet verkennen, Bert Haanstra , kent u hem nog? Nam in Giethoorn in 1958 zijn speelfilmdebuut Fanfare op, een film over twee rivaliserende fanfares in het fictieve dorpje Lagerwiede. Na het verschijnen van de film Fanfare nam het toerisme sterk toe. Het werd de belangrijkste bron van inkomsten. Bladriet werd tot 1966 gebruikt als afdekking voor bollenvelden en leverde de Gieterse boeren inkomsten op. Na 1966 werd daarvoor stro gebruikt. De vaarboeren verdwenen uit het dorpsbeeld. De boerderijen werden omgebouwd tot woningen en werden bewoond door mensen van elders. De gronden van vaarboeren komen geleidelijk aan in het bezit van de Natuurmonumenten die in de streek rond Giethoorn het grote reservaat De Wieden opbouwt. Of u nu het café bezoekt, of 1 van de andere leuke plekjes. Misschien een iets drinkt op een terrasje, Giethoorn is voor iedereen geschikt.

Dagtochten van Pajos reizen

Programma

We rijden eerst naar Giethoorn, hier krijgen we een kopje koffie. Hierna maken we een rondvaart door het mooie plaatsje. Dan nog een lekkere lunch, wat vrije tijd en dan.. Gaan we weer naar uw opstapplaats.

Vertrekt op

28 maart
11 april
30 mei
26 september
24 oktober
12 december

Inclusief

Vervoer per luxe Comfort Class bus met airco en toilet
- Begeleiding chauffeur
- Koffie op de heenreis
- Alle genoemde excursies
- Diverse entrees en boottochten zoals omschreven

Opstappunten

Bus 1
Zuid-Holland

Hellevoetsluis

Spijkenisse

Hoogvliet

Rotterdam Zuidplein

Ridderkerk 

Dordrecht

Bus 2
Noord-Brabant

Breda

Oosterhout

Waalwijk

Den Bosch

Veghel

Eindhoven 

Leende / Valkenswaard

Bus 3
Limburg

Kerkrade

Heerlen

Maastricht

Echt

Weert

Bus 4
Limburg

Urmond

Roermond

Venlo

Boekt u nu uw mooie dagtocht

Copyright 2019 by Pajos reizen Weert.  Wij verhuren bussen in Limburg, Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland. Klikt u op de knop voor meer informatie Wij zijn er voor al uw verzorgde busreizen door heel Europa, en voor al uw mooie dagtochten met de bus naar steden, pretparken, gebieden en diverse landen. Altijd uitgevoerd met onze reisleiding, lokale gidsen en inclusief entrees.