Dagtocht

Den Haag
Delft & Madurodam

Waar gaan we heen

We beginnen met een tocht naar het schilderachtige Delft, deze heeft een historische binnenstad, ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot industriestad en profileert zich tegenwoordig, met de aanwezigheid van een Technische Universiteit en de onderzoeksinstituten TNO en Deltares, vooral als Delft Kennisstad met als slogan Creating History. Binnen de geschiedenis van Nederland is Delft vooral bekend doordat Willem van Oranje er vanaf 1572 heeft geresideerd en er in 1584 werd vermoord. De Oranjes worden sindsdien traditioneel in Delft bijgezet. De bijnaam van Delft is de Prinsenstad. De patroonheilige van de stad is Hippolytus van Rome. In Delft bevindt zich de Porceleyne Fles (sinds 1919 De Koninklijke Porceleyne Fles, internationaal bekend als Royal Delft) is een aardewerkfabriek, opgericht in het jaar 1653 in Delft en tegenwoordig ook als museum te bezoeken. Er wordt Delfts Blauw aardewerk vervaardigd. Het is een van de kleinste aandelen genoteerd aan de effectenbeurs.  De fabriek is opgericht door David Anthonisz v.d. Pieth, en was oorspronkelijk gevestigd aan Oosteinde 175 in Delft. Wegens concurrentie van fabrieken uit het buitenland, die harder aardewerk produceerden dat bovendien fijner beschilderd kon worden, werd halverwege de 19e eeuw overgegaan van het oorspronkelijke Delfts Blauw op massaproductie van goedkoop gedrukt aardewerk. In 1876 kocht ingenieur Joost Thooft uit Delft de fabriek met als doel toch weer Delfts Blauw aardewerk te produceren en de kwaliteit te verhogen. Vanaf 1881 was Abel Labouchere er werkzaam; deze werd in 1884 Thoofts zakenpartner. Met hun personeel ontwikkelden ze kwalitatief hoogstaand Delfts Blauw keramiek dat al snel wereldberoemd werd. Na het overlijden van Thooft zette Labouchere de fabriek alleen voort. De fabriek kreeg in 1919 het predicaat Koninklijk. Naast het Delfts blauwe aardewerk werden er van 1907 tot 1977 ook cloisonné tegels vervaardigd. Bij deze tegels worden de verschillende kleuren glazuur, waaruit de afbeelding is opgebouwd, gescheiden door kleirandjes. In 2008 ontstond de Royal Delft Group door de overname van kristalproducent Glasfabriek Leerdam en zilversmederij Koninklijke Van Kempen & Begeer

Als we hier aankomen, heeft u een rondleiding met een gids. Hierna, krijgt u de tijd om zelf nog rond te kijken, en eventueel een kopje koffie te drinken.  Hierna rijden we naar Den Haag, via Scheveningen. 

Langs de net gerenoveerde boulevard, rijden we naar Madurodam. De boulevard van Scheveningen is een brede boulevard vlak langs het strand in de badplaats Scheveningen. Aan deze boulevard liggen de toeristische trekpleisters:

  • De Scheveningse pier, die hier begint en de zee inloopt
  • Het Steigenberger Kurhaus
  • Het museum Beelden aan Zee
  • Sea life
  • Het Seinpostduin
  • De Vuurtoren van Scheveningen

De boulevard van Scheveningen was een van de ‘zwakke schakels’ langs de Nederlandse kust. De waterkering voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. De zwakste plekken in Scheveningen lagen ter hoogte van de Keizerstraat, de Schuitenweg en de Jongeneelstraat. De kustversterking bij Scheveningen heeft ervoor gezorgd dat sinds 2012 Scheveningen niet langer een zwakke schakel is. Nu moet de kust ook aantrekkelijk blijven om te wonen, te werken en te recreëren. Daarom is de versterkte zeewering verpakt in een geheel vernieuwde boulevard. De nieuwe boulevard strekt zich uit van de Schevenings slag tot en met de haven. Het ontwerp is van de Spaanse architect De Solà Morales. Hij ontwierp de nieuwe boulevard met verschillende hoogteniveaus, die voetgangers, fietsers en automobilisten van elkaar scheiden. De boulevard volgt het golvende verloop van de oude duinen en brengt Scheveningen Bad, Dorp en Haven dichter bij elkaar. Hij maakt daarbij gebruik van natuursteen, klinkers, groenstroken en schelpenasfalt ten behoeve van de uitstraling. Omdat de zeewering zich ín de nieuwe boulevard bevindt, mogen de losse onderdelen van de boulevard niet zwaarder zijn dan 700 kilo of ze moeten uit elkaar kunnen vallen in kleine onderdelen. Anders kan de boulevard bij een zware storm de dijk beschadigen. De nieuwe boulevard is begin april 2013 opgeleverd.

Na dit bezoek, komen we aan bij Madurodam. Hier liggen de entreekaarten klaar. 

Madurodam is een Nederlandse miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25, geopend op 2 juli 1952. Dit toeristische attractiepark trekt jaarlijks ca. 600.000 betalende bezoekers. Het park beslaat een totaaloppervlak van 62.630 m². De gebouwde stad zelf meet 17.630 m².

Het is genoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie, en in februari 1945 in Dachau overleed; zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door de familie Maduro wordt beschouwd als monument voor hun enige zoon. Madurodam geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Een ziekenhuis en een begraafplaats ontbreken. Sommige maquettes bewegen na inworp van een muntstuk in een muntautomaat. Ook zijn er interactieve onderdelen waar de bezoeker zelf aan kan bijdragen zoals het sluiten van de Oosterscheldekering of het laden van containers in de Rotterdamse haven. Sommige onderdelen bevatten auditieve informatieve toelichting over de getoonde zaken. Het attractiepark is gevestigd aan het eveneens naar George Maduro genoemde George Maduro plein. Madurodam wordt een stad genoemd, maar het omvat veel miniatuurafbeeldingen van landelijke elementen van Nederland. Er zijn gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, havengebieden, een luchthaven, kanalen, wegen, landerijen, natuurgebieden en meer. Het is verdeeld in drie ‘rijken’: het waterrijk, ‘water als vriend en vijand’, het steden-rijk, ‘oude binnensteden’ en ‘Vindingrijk’, ‘Nederland als inspiratiebron voor de wereld’ (architectuur, innovaties, entertainment en design). Het is een miniatuurstad ‘met een glimlach’: veel, soms komische, situaties uit het dagelijkse straatleven worden uitgebeeld. Voorts zijn er veel bewegende vervoermiddelen zoals: auto’s, rondvaartboten, vliegtuigen, treinen en trams.

Programma met de bus in het kort

We komen omstreeks 10 uur aan bij het museum in Delft. Hier hebben we een kort bezoek, na dit bezoek rijden we via de boulevard van Scheveningen naar Den Haag.. Met een korte rondrit, waarbij onze reisleiding uitleg geeft. Na de rondrit komen we gelijk aan bij Madurodam. Hier brengt u een bezoek aan, alvorens we weer naar uw uitstappunt rijden.

Dagtochten van Pajos reizen

Programma

Nadat we iedereen opgehaald hebben, rijden we naar het mooie Delft. Hier gaan bezoeken we de fabriek. Na het bezoek maken we een rondrit door Den-Haag. Om af te sluiten met een bezoek aan Madurodam. Waarna we tegen 17 uur weer terugrijden naar uw opstapplaats. 

Vertrekt op

21 maart
24 april
9 mei
23 mei
13 juni
27 juni
8 augustus
15 augustus
26 september
10 oktober
14 november
5 december
12 december
19 december

Inclusief

Vervoer per luxe Comfort Class bus met airco en toilet
- Begeleiding chauffeur
- Koffie op de heenreis
- Alle genoemde excursies
- Diverse entrees en boottochten zoals omschreven

Opstappunten

Bus 1
Zuid-Holland

Hellevoetsluis

Spijkenisse

Hoogvliet

Rotterdam Zuidplein

Ridderkerk 

Dordrecht

Bus 2
Noord-Brabant

Breda

Oosterhout

Waalwijk

Den Bosch

Veghel

Eindhoven 

Leende / Valkenswaard

Bus 3
Limburg

Kerkrade

Heerlen

Maastricht

Echt

Weert

Bus 4
Limburg

Urmond

Roermond

Venlo

Boekt u nu uw mooie dagtocht

Copyright 2019 by Pajos reizen Weert.  Wij verhuren bussen in Limburg, Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Zeeland. Klikt u op de knop voor meer informatie Wij zijn er voor al uw verzorgde busreizen door heel Europa, en voor al uw mooie dagtochten met de bus naar steden, pretparken, gebieden en diverse landen. Altijd uitgevoerd met onze reisleiding, lokale gidsen en inclusief entrees.